menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Rarara welke varen

Ga naar meest recente reactie

Wes80

Wes80

Hier in de buurt ben ik in een bos mooie varens tegen gekomen. Deze hadden sporen en heb een blaadje met sporen afgetrokken om thuis te kunnen kweken. Zou iemand me kunnen helpen om de naam te vinden van die varen?

Er stonden er nogal veel in grote groep, dus gaat mijn denkrichting naar de woekeraars.
De plant heeft geen bekervorm dus de bekervaren valt er vantussen (Matteuccia), denk ik.
[afbeelding verwijderd niet-https]
De bladeren zijn donker groen, de nieuwere bladeren iets lichter.
Eerst dacht ik aan de adelaarsvaren (ptedidium aquilinum), maar het blad is nogal ver gedeeld.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Nog een (slecht gelukt) fotootje van de sporen:
[afbeelding verwijderd niet-https]
Ook had ik nog gedacht aan de moerasvaren (thelypteris palustris)...

Alvast bedankt voor het mee helpen zoeken.
Groetjes
Wes
maandag 21 juli 2008 - 13:06
varen

Tekst aangepast

Varen

Waarschijnlijk betreft het hier de brede stekelvaren (dryopteris dilatata), deze soort komt in onze bossen courant voor. Ik heb hem hier in een pot staan (uitlopen is dus er niet bij) en hij is vooral mooi met zijn jonge veren.

[afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 21 juli 2008 - 17:22
Wes80

Wes80

Bedankt Varen,

Ik heb eens gegoogled op dryopteris dilatata en het zal waarschijnlijk de juiste zijn. (100% zeker zal ik nooit zijn).
Jij hebt hem in pot staan om uitlopen te voorkomen -> is het zo'n verschrikkelijke woekeraar ?
In stijl van de bekervaren en adelaarsvaren ?
Want ik was de brede stekelvaren nog niet tegengekomen bij de woekeraars in enkele andere topics.

Groetjes
Wes
dinsdag 22 juli 2008 - 12:55
LOBU

LOBU

Kan ook gewoon en Dryopteris filix-mas zijn, in alle geval een Dryopteris soort.
Er zijn nog een heleboel mooie tuinvarens binnen dit geslacht, voor Dryopteris wallichiana vind ik een juweeltje!
Verdragen trouwens vrij goed droogte (zoals in het dennenbos waar jij de jouwe hebt gevonden wel eens het geval zal zijn), en zijn dus samen met de Polystichums ideale varens voor wie in zijn tuin met droge schaduw te maken heeft.
vrijdag 25 juli 2008 - 14:58
Wes80

Wes80

Jullie maken het me niet gemakkelijk.
Ik heb effe gegoogled voor de kenmerken, om het verschil te zoeken tussen de beide. De Dryopteris dilatata komt er het dichtst bij. Bij de filix-mas staan de sporenhoopjes tegen de bladnerf "geplakt" en bij de dilatata zijn ze wat meer verdeeld.
Qua uitzicht en eigenschappen schelen ze niet echt veel.

Groetjes
Wes
vrijdag 25 juli 2008 - 17:27
LOBU

LOBU

Ach ja, het is altijd interessant om de juiste soort te kennen ivm groeiomstandigheden en dergelijke, maar ook de botanici raken er niet altijd wijs uit. Soms wordt een soort plots als ondersoort (ssp) of variëteit (var.) gecatalogeerd en tien jaar later toch terug als soort en na genetische analyse weer wat anders, ... Je kan er soms een punthoofd van krijgen, vooral als soorten dan nog eens onderlinge kruisingen of hybriden kunnen krijgen (bv het geval bij eiken, zilversparren, ...)
Dus als je een plant mooi vindt en hij goed groeit waar hij is geplant (of gezaaid) moet je heel af en toe tevreden zijn met de gedachte what's in a name, that what we call a rose by any other name would still smell as sweet
En gelijk dat hij had, die William
vrijdag 25 juli 2008 - 18:53
Wes80

Wes80

Lobu,

Eigenlijk hebt ge wel gelijk. Het belangrijkste om te weten is dat het geen woekeraar is, wat bij een dryopteris wel meevalt.
Inderdaad , om een punthoofd van te krijgen, al die kleine verschillen.

Ik had nog een interessant vraagje:
Kan je varens kruisen ?

Groetjes
Wes
vrijdag 25 juli 2008 - 19:29
LOBU

LOBU

Wel, om dat te kunnen vaststellen moeten onze vrienden botanici het eerst eens worden over de verschillende soorten, ondersoorten en variëteiten!
Maar het zou me sterk verwonderen als er binnen de geslachten geen kruisingen voorkomen.

Bij het openslaan van "tuinvarens" van Martin Rickard kom ik al snel een Adiantum x mairisii (hybride tussen A. capillus-veneris en A. cuneatum), een Asplenium x alternifolium (hybride tussen A. trichomanes ssp. trichomanes en A. septentrionale), een Dryopteris x complexa, een Polystichum x dycei en tientallen anderen hybriden of kruisingen tegen!
Kruisingen à volonté dus, zowel in de natuur als door de mens geïnitialiseerd, raak er dan nog maar wijs uit.
Het grootste probleem wordt dan om vast te stellen of een plant een kruising/variëteit of ondersoort is of een 'gewone' genetische variant van de soort (want zaailingen vertonen nu éénmaal verschillen aangezien ze niet identiek zijn). Maar dat leidt dan van loepjes tot microscopen tot genetische onderzoeken, waar we in onze tuinen niet al te vaak iets aan hebben en anders horen we het wel van de specialisten!

ciao,
Lobu
vrijdag 25 juli 2008 - 20:00
varen

Tekst aangepast

Varen

Varens determineren, mesjoche... daarom dat ik altijd bij mijn idee graag bijwoorden als vermoedelijk, waarschijnlijk en mogelijk invoeg. In deze materie is elke veronderstelde kennis meteen pijn. Daarom dat men voor varens dringend een identiteiskaart zou moeten invoeren, het zou flink wat ontgoochelingen de wereld uit helpen.

Naar alle zekerheid, dat durf ik in deze discussie dus niet te gebruiken, maar toch meen ik dat het hier misschien (!) toch geen Dryopteris filix-mas betreft: ik heb de indruk dat bij deze het blad veel meer lancetvormig is dan bij de D. dilatata. Bij deze laatste is het blad eerder driehoekig, zoals op de eerste foto ook blijkt. Dus mijn gok blijft verlopig bij dilatata. Hopelijk met reële winstkansen.

Dat D. dilatata woekert in de tuin, dat heb ik nog nergens ervaren of gelezen. Nochtans gaat hij hier in de bossen flink te keer en bekijk het maar als voorzorgsmaatregel dat ik dilatata in de pot laat. Hij mokkert er trouwens niet om en daarbij, mijn belevenissen met de bekervaren verantwoorden ten volle mijn overdreven voorzichtigheid.

Dryopteris levert inderdaad prachtige tuinvarens, vele soorten zijn knappe verschijningen, waarbij in onze tuin D. crassirhizoma de favoriet is. Enfin onder die naam hebben we deze prachtkerel gekocht en dat is weer een ander verhaal: de naamgeving in sommige kwekerijen...

vrijdag 25 juli 2008 - 21:11
LOBU

LOBU

Wanneer je na verloop van tijd de varens wat te gemakkelijk begint te determineren moet je maar eens aan de mossen en korstmossen beginnen!
En dan zeggen dat sommige mensen een wii kopen om hun hersenen te trainen
vrijdag 25 juli 2008 - 21:30
LOBU

LOBU

Oh ja, idd meer waarschijnlijk dat het hier D. dilatata betreft: blad drievoudig geveerd, driehoekig of breed lancetvormig met randen van secundaire veren vaak teruggeslagen
terwijl D. filix-mas: blad opgaand, enkel geveerd-veerdelig, middelgroen, lancetvormig is.
waarbij: drievoudig geveerd= secundaire veren vertakt in duidelijk gescheiden slippen
en: enkel geveerd - veerdelig= veren bijna gedeeld in secundaire veren betekent.

Al een geluk dat er nog boeken bestaan!
vrijdag 25 juli 2008 - 21:44
Wes80

Wes80

Dan hebben we het ongeveer gevonden. Bedankt.

Als ik na het kweken, dankzij de grillen van de natuur, een iets andere varen overhoud. Dan laat ik nog iets weten. Voor nieuwe aanvullingen in de boeken, hé.

Ik zal alvast een naam bedenken voor de nieuwe variëteit....
(Dryopteris dilatata var. wes of zo )

Groetjes
Wes
zondag 27 juli 2008 - 12:37
boomvaren

Boomvaren

Jongens,
Pas op om met namen te gooien, zoals Varen reeds gezegd heeft, het zou "kunnen" deze of deze soort te zijn, probeer altijd als je een varen aanschaft de juiste identiteit te achterhalen bij de kweeker, al weten sommige groothandelaren soms zelf niet wat ze in huis hebben, als het maar verkoopt. Zonder reclame te maken en je wil toch zeker zijn van de naam, koop dan bij de kweekers die gespecialiseerd zijn in varens dan ben je voor 95% zeker wat je in huis hebt.

Sommige varens zijn relatief eenvoudig om te onderscheiden maar er zijn ook soorten waar je al een echt labo moet hebben. En start zeker niet met het bedenken van nieuwe variëteiten, het is nu al een soep. En wil je toch perse een nieuwe varieteit gaan bewijzen schaf je dan maar een heel goed laboratorium aan steek tiental jaren in research en ga wereldwijd honderden herbarium collectie na en durf dan in alle stilte te zeggen dat je een nieuwe soort hebt.

Heb je een soort, die je zou kunnen identificeren als X, maar je voelt je niet gans zeker, zet er dan altijd een label bij met "X vraagteken". Later kan je nog altijd vergelijken bij een nieuw exemplaar dat je aanschaft, of bij een verzamelaar of in een botanische tuin. Vergelijking is voor de beste amateur nog altijd de beste methode.

En ik zou heel voorzichtig onder voorbehoud durven zeggen beste Wes 80, dat het hier toch om een mooi exemplaar van Dryopteris filix-mas gaat.

Groetjes,
Danny
dinsdag 30 september 2008 - 01:14
Wes80

Tekst aangepast

Wes80

Inderdaad,
een mooi exemplaar, vind ik. En er stonden er heel veel. Een overzichtsfoto van het bos(je) gebruik ik als bureaublad van m'n pc.

[afbeelding verwijderd niet-https]
De sporen die ik verzameld heb, zijn ondertussen al enkele weken gezaaid. Maar er is nog niets te zien . Volgend jaar misschien meer geluk. Of nog wat meer geduld, varens zijn niet zo'n snelle plantjes, dacht ik.

Groetjes
Wes
dinsdag 30 september 2008 - 13:39
varen

Tekst aangepast

Varen

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

Op foto 1 een bos in de Kempen met een overvloed aan brede stekelvarens (Dryopteris dilatata). Kenmerken voor deze varen zijn o.a. dat de eerste pinnules van de onderste pinnae aan de bladsteel langer zijn (foto 2) en, misschien wel het meest opvallend, dat de schubben op de bladsteel een donkere middenstreep hebben en lichtbruine doorschijnende randen (foto 3).


zondag 12 oktober 2008 - 20:44
Wes80

Wes80

Wow,
die eerste foto komt net van datzelfde bos, alleen stonden er bij mij (?) nog veel bosaardbei tussen. Ambetant om tussendoor te wandelen, maar natuur is natuur.

Die schubben zijn eigenlijk een soort extra blaadjes met een nerf.

Ondertussen zie ik in het kweekbakje al enkele groene puntjes, hopelijk geen mos. Als binnenkort het bakje vol protala-dinges staat, moet ik dan nog iets speciaals doen om ze te "bevruchten"?

Groetjes
Wes
maandag 13 oktober 2008 - 11:49
varen

Varen

Geduld en nog eens geduld hebben, is de boodschap.

En de vingers kruisen want zelf heb ik altijd een hoog percentage jonge varens dat de verplanting van kweekbakje naar pot niet goed verteert en na een tijdje het loodje erbij neerlegt. Heeft iemand daaromtrent een goed advies?
zondag 19 oktober 2008 - 20:41
Botanist

Botanist

En de vingers kruisen want zelf heb ik altijd een hoog percentage jonge varens dat de verplanting van kweekbakje naar pot niet goed verteert en na een tijdje het loodje erbij neerlegt. Heeft iemand daaromtrent een goed advies?
Zonder een varenkenner te zijn, dus ik weet niet of ik hier advies mag geven. Ik zou vooral geen verse grond gebruiken! Als het kan liefst grond uit de pot van de moederplant of de omgeving waar die stond.
Als ik hier fout ben zou ik het graag horen.
Ook een vraagje; heeft hier iemand ervaring met het uitzaaien in steriliseerbokalen ?
zondag 31 mei 2009 - 02:51
aras

Aras


Beste tuinvrienden.
ik vind het interessant om deze rubrieken over varens door te lezen,ook in mijn tuin staan er een paar exemplaren waar ik de naam niet van weet maar ik vind ze mooi en dat is toch het belangrijkste.
aras.
zaterdag 9 juni 2012 - 19:28
\n\n

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).