Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wat begon als een leuk plantje dat we eens wilden proberen, groeide al snel uit tot een stevige plant met mooie oranje bloemen en een oogst om u tegen te zeggen. Heeft iemand ervaring met dit fruit? Hoe eet je het, kan je er nog iets anders mee doen en kan je van de geoogste knollen bewaren om volgend jaar te planten?
Bij Yacon hebben wij daar alleszins zo geen last van. Bij (f)aardpeer daarentegen...
Wij eten die yacon vooral rauw, als fruit, in slaatjes, als dipgroente, in smoothie,... Opgewarmd vind ik er niks aan.
De knollen op de foto kan je niet gebruiken om opnieuw te planten. Vlak onder de stengelbasis zit(ten) de onregelmatige zgn broedknol(len). Daarop zie je de punten die kunnen uitgroeien tot een nieuwe plant. Je kan die in stukken snijden of breken om meerdere planten op te kweken.
Wij hebben ook al meer dan 10 jaar Yacon en zijn er nog altijd fan van.
Ik zie dat jullie de rode hebben, die zijn iets zoeter dan de witte, als je de witte daarentegen een weekje in de zon legt na het oogsten worden deze ook rose en zoeter, maar let op als je diabeet bent doe je dit best niet en bewaar je ze donker in een gewone bak met droge grond of turf. Nu heb ik er zelf nog liggen van vorig jaar.
Mijn manier van kweken is in grote kuipen die in de zomer in de grond staan en in de winter gewoon naar de serre of kelder verhuizen.
De knollen blijven dan intact en worden uitgehaald naar behoefte. De opbrengst varieert tussen 10 en 15 kg per plant.
De broedbolletjes laat ik dus ook in zijn geheel tot half of eind februari als ze terug opgepot worden.
Zelf gebruiken we ongeveer 25kg per jaar, vooral rauw geraspt onder salade, nu meestal in de wok, in de soep en gewoon bij de champignons in kleine blokjes.
Wat winderigheid betreft.... dit kan ik niet ontkennen, dit heb je ook bij veel ajuin, zoete patatten, aardpeer , zonnewortel ea....
als je de witte daarentegen een weekje in de zon legt na het oogsten worden deze ook rose en zoeter, maar let op als je diabeet bent doe je dit best niet en bewaar je ze donker in een gewone bak met droge grond of turf.
Ik dacht dat yacon juist heel goed was voor diabetici